• Gratis verzending in Nederland & België vanaf € 50,-
  • Voor 22:00 besteld, binnen 48 uur verzonden
  • Uitstekende service en klantvriendelijkheid

Hoe wordt melkpoeder gemaakt?

pexels-kaboompics-com-5765

In deze blog leggen wij uit wat melkpoeder is, hoe het geproduceerd wordt en waarvoor het gebruikt kan worden. Melkpoeder is een veelzijdig product, wat voor allerlei doeleinden gebruikt kan worden, zoals bijvoorbeeld in bakkerijproducten, bier, chocolade, desserts, ijs, snoepgoed, sauzen, sportvoeding en zuiveldranken.

Wat is melkpoeder?

Melkpoeder is een droge stof wat overblijft nadat het water wordt onttrokken uit melk. Door het vocht te onttrekken uit melk is het langer houdbaar.
Deze twee meest voorkomende varianten melkpoeder worden gemaakt: magere melkpoeder en volle melkpoeder. Magere melkpoeder ontstaat door het water uit magere melk te verdampen, volle melkpoeder door het vocht uit de volle melk te verdampen. Later kan hiervan opnieuw melk gemaakt worden door het weer te mengen met water. Doordat het gedroogd is neemt het, in verhouding tot pakken melk, minder ruimte in beslag, al is de smaak anders dan wanneer verse melk wordt gebruikt.

Hoe wordt melkpoeder geproduceerd?

Voor de productie van melkpoeder wordt melk eerst gestandaardiseerd tot het juiste melkvetpercentage. Het water wordt verdampt in de vacuüminstallatie tot er ongeveer 25% van de bewerkte melk overblijft. Vervolgens zijn er meerdere manieren om het verder te drogen.

De gekozen methode heeft invloed op de grootte van de korrels van de melkpoeder. Nadat het grootste deel van de melk is opgedroogd, ontstaat er concentraat. Dit concentraat komt terecht in een poedertoren waarin het laatste deel gedroogd wordt. Dit gebeurt met een hoge luchtcentrifuge. Wanneer de melk volledig gedroogd is, kan het gezeefd en verpakt worden.

Er worden verschillende soorten melkpoeders geproduceerd. Denk hierbij aan onder andere magere melkpoeder en volle melkpoeder maar ook halfvolle melkpoeder of melkpoeder met een zeer hoog vetgehalte (roompoeder).

Het gebruik van melkpoeder

Melkpoeder lang houdbaar, waardoor u altijd melk in huis heeft. Het bevat geen zoetstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen en verdikkingsstoffen.
Melkpoeders bevatten bouw-, brand- en beschermende stoffen. Zo is volle melkpoeder een bron van eiwitten, calcium, vitamine B12 en fosfor. Eiwitten zijn nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen. Vitamine B12 ondersteunt de aanmaak van rode bloedlichaampjes en calcium is van belang voor de opbouw van sterke tanden. Fosfor is een sporenelement en bevordert de energiestofwisseling.

Melkpoeder bevat van nature lactose. Voor mensen met een lactose-intolerantie is er lactosevrije melkpoeder te koop.

Melkpoeder van Best Way Ingredients

De melkpoeder van Best Way Ingredients bevat geen zoetstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen en verdikkingsmiddelen. Het assortiment van Best Way Ingredients bestaat uit (biologische) magere- en volle melkpoeder, yoghurtpoeder, karnemelkpoeder, lactose en diverse wei (proteïne) poeders. Tevens is er voor mensen met een lactose-intolerantie lactosevrije magere melkpoeder te koop.
Let op: onze poeders zijn niet geschikt voor kinderen onder de 12 maanden.

De melkpoederproducten van Best Way Ingredients zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Onze magere melkpoeder is bijvoorbeeld verkrijgbaar in zakken van 1, 5 en 25 kg. Onze producten zijn lang houdbaar. Zorg er wel voor dat u de producten bewaart op een koele (niet in de koelkast), droge en reukvrije plek. Naast magere melkpoeder heeft Best Way Ingredients nog veel meer soorten melkpoeders die kunnen dienen als smaakvolle aanvulling of ingrediënt in uw voeding.

 

Deel dit bericht met vrienden