• Gratis verzending in Nederland & België vanaf € 50,-
  • Voor 22:00 besteld, binnen 48 uur verzonden
  • Uitstekende service en klantvriendelijkheid

Whey isolaat en concentraat: wat is het verschil?

Whey Protein isolaat vs concentraat

Er zijn verschillende supplementen die u kunt gebruiken ter ondersteuning van uw sportdieet. Een goed voorbeeld hiervan is de toepassing van eiwitsupplementen. Eiwitsupplementen zijn er in verschillende vormen en kunnen helpen en ondersteunen bij de groei en het herstel van spieren. Deze supplementen zijn er in de vorm van proteïne poeders: isolaat, concentraat en hydrolisaat. Deze proteïne poeders zijn te gebruiken vóór en na uw training. In dit geval behandelen we enkel de bekendste poeders, namelijk whey concentraat en whey isolaat. Zo vindt u in deze blog welke eigenschappen deze poeders hebben, maar ook de verschillen onderling.

Wat zijn whey eiwitten?

Allereerst leggen we uit hoe whey proteïne poeders geproduceerd worden.
Wei is een bijproduct dat vrijkomt tijdens de productie van kaas. Door het stremmen van melk tijdens de kaasbereiding blijft er vocht over. Dit vocht (wei) bevat onder andere melksuikers (lactose), eiwitten, vitaminen en mineralen. De wei kan worden ingedampt om er weipoeder van te maken. Middels verschillende technieken in het droogproces kunnen verschillende whey eiwitpoeders verkregen worden, zoals onder andere whey concentraat en whey isolaat. Deze poeders staan bekend vanwege hun hoge whey eitwitgehaltes.

Wat is whey concentraat?

Whey concentraat bevat minimaal 80% eiwit (in de droge stof). Laboratoria kijken bij het analyseren van de voedingswaarden naar de droge stof (dus zonder ca. 6% vocht die dit product bevat). Het daadwerkelijke eiwitpercentage ligt iets lager en is min. 76%. Een hoeveelheid van 25 g whey concentraat, bevat een eiwitgehalte van 19,1 g. De whey concentraat in onze webshop bevat geen zoetstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen en verdikkingsmiddelen en kunt u eenvoudig oplossen in water, melk of andere drank naar keuze om zo uw eiwitinname te verhogen.

Wat is whey isolaat?

Whey isolaat bevat een hoger eiwitgehalte dan whey concentraat. We spreken van whey isolaat als het product meer dan 90% eiwit (in de droge stof) bevat. Laboratoria kijken bij het analyseren van de voedingswaarden naar de droge stof (dus zonder ca. 6% vocht die dit product bevat). Het daadwerkelijke eiwitpercentage ligt iets lager en is minimaal 86%. Een hoeveelheid van 25 g whey Isolaat, heeft een eiwitgehalte van 21 g. De whey isolaat in onze webshop bevat geen zoetstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen en verdikkingsmiddelen en kunt u eenvoudig oplossen in water, melk of andere drank naar keuze om zo uw eiwitinname te verhogen.

Whey proteine concentraatWhey protein isolaat

Verschillen tussen whey isolaat en concentraat

Whey concentraat en isolaat worden op verschillende manieren geproduceerd. Hierdoor hebben beide producten andere eigenschappen. De belangrijkste verschillen worden hier behandeld.

Eiwitgehalte

Ten eerste is er een verschil in de eiwitgehaltes. Zo bevat whey concentraat minimaal 80% (in de droge stof) en whey isolaat 90% (in de droge stof).

Koolhydraten

Whey isolaat bevat minder koolhydraten (suikers) dan whey concentraat. Daardoor kan whey isolaat goed passen in een dieet wanneer u wilt afvallen. Het bevat tevens een lagere hoeveelheid lactose (melksuikers). Dit maakt het toegankelijker voor mensen met lactose-intolerantie.

Gezondheid

Whey concentraat bevat een hogere hoeveelheid bioactieve peptides. Hierdoor heeft het positievere effecten op uw spijsvertering, immuunsysteem en zenuwstelsel.

Prijs

Whey isolaat bevat een hoger eiwitgehalte dan whey concentraat. Whey isolaat heeft extra stappen ondergaan in het filtratieproces. Dit maakt dat whey isolaat een duurder product is dan whey concentraat.

De kwaliteit van uw eiwitsupplementen

Op basis van de onderlinge eigenschappen van whey concentraat en isolaat, is het belangrijk om te weten wat u nodig heeft voor uw (sport)dieet. Het is belangrijk dat u het juiste type whey proteïne poeder gebruikt voor uw voeding of dieet. Als u niet makkelijk aan voldoende eiwitten komt, is het belangrijk om te kijken naar hoeveel eiwit u per dag al binnenkrijgt via uw gewone voeding en dit vervolgens aan te vullen middels bijvoorbeeld een eiwitshake. Veel kant- en klare whey proteïne poeders worden aangeboden met toevoegingen. Denk hierbij aan stoffen als aspartaam, sorbitol en sacharine. Onze whey proteïne poeders bevatten geen zoetstoffen, kleurstoffen, smaakstoffen en verdikkingsmiddelen. Dit maakt het een puur ingrediënt, dat makkelijk toepasbaar is in uw maaltijden.

Deel dit bericht met vrienden